terug
Brasserie Lus
Deel dit bericht:
Dit zijn volgens ons de 10 beste Limburgse restaurants die in 2023 zijn geopend: ‘Misschien wel het lekkerste gerecht van het afgelopen jaar’

Bron: Limburger
Waar in Limburg kun je goed eten voor een eerlijke prijs? Culinair verslaggevers Ron Langenveld en Frank Benneker bezochten het afgelopen jaar van noord tot zuid nieuwe restaurants en bistro’s. Zij zetten de tien beste nieuwkomers voor u op een rij.
Sober, Tegelen
Lokaal, biologisch en seizoensgebonden is de insteek bij restaurant Sober in Tegelen. Het jaargetijde en de chef dicteren wat hier op tafel komt. Laat je verrassen door smakelijke amuses en gerechten met verantwoorde vis en lokaal wild, of door een klassiek dessert als omelette sibérienne: een ijstaartje omgeven met Italiaanse meringue.
Tasty Thai, Maastricht
Tasty Thai verhuisde naar een nieuwe locatie aan de Rechtstraat in Maastricht. We aten er een authentieke Thaise maaltijd. Dat kon onze oorspronkelijk uit Thailand afkomstige tafelgast bevestigen. Wij werden enthousiast van de menusectie Eat Like Thai. Aanrader: phad krapow moo boo laan kai dow, een gerecht van gehakt, rijst, vissaus, Thaise basilicum en chilipepers.
Bistrot-bar De Etalage, Geleen
Matthijs Jansen nam ontslag bij Château Neercanne om in een voormalige herenmodewinkel in Geleen zijn droom te verwezenlijken. Zijn bistrot-bar is een smakelijke verrassing. Met naast bistrot-klassiekers als steak tartaar en oesters, ook culinair verfijnde gerechten als zwezerik met gekarameliseerde ui, of slibtong met gebrande mossel.
Nodi, Roermond
Restaurant Nodi in het Roermondse hotel Valies biedt een combinatie van de Italiaanse en Californische keuken. Wij kregen er vooral een Italiaans gevoel bij. Alle aspecten van de cucino Italiano kwamen pico bello op ons bord: van antipasti, pizza, pasta tot de hoofdgerechten. Ondoenlijk om een favoriet aan te wijzen, maar we doen een poging: de zeebaars in een romige botersaus met Japanse ponzu-dressing en sojasaus.
La Fabrique, Roermond
La Fabrique in Weerstand (het voormalige Philipsterrein in Roermond) is een borrelzaak waar je misschien niet meteen naartoe gaat om te tafelen. Je kunt er echter wel degelijk goed eten. Onder het genot van een glas bier, wijn of cocktail werden wij verrast door het hoge niveau van de bar bites die hier worden geserveerd. Daaruit blijkt ook een voorliefde voor de Aziatische keuken. Voor de saté zouden we er zo weer gaan eten, de pindasaus was voortreffelijk.
Madame Georgette, Venlo
Bij Madame Georgette waan je je even in Parijs. Met een grote foto van de Eiffeltoren aan de muur, Franse chansons op de achtergrond en een uitbundig ‘bonjour’ van de gastvrouw bij binnenkomst. En met bijbehorende gerechten uit de Franse keuken natuurlijk, zoals escargots, uiensoep en boeuf bourguignon. Daarmee zorgen zowel smaak als ambiance voor een bijzondere wisselwerking en een heus ‘Frankrijk-gevoel’.
G1, Heerlen
Heerlen heeft met G1 een nieuwe restobar, al lijkt deze in veel opzichten op het bekende Smaak & Vermaak van dezelfde ondernemer. Shared dining is het concept, en dat is hier gelukkig geen dekmantel om te veel geld voor te kleine porties te rekenen. We werden er culinair verrast. De in knoflook gebakken scampi met een crème van chorizo was misschien wel het beste gerecht dat we het afgelopen jaar gegeten hebben.
Brasserie LUS, Linne
In een prachtig verbouwd pand aan het water in Linne zit het nieuwe restaurant Lus. Met een kaart die reikt van Frans klassiek tot Aziatisch. Pompoensoep, wild en Hollandse garnalen dus, maar ook kipsaté, rode poon of poké bowl crispy chicken. We herinneren ons met name de uitzonderlijk smakelijke tounedos en de hertenfilet, zo mals dat kauwen bijna overbodig was.
Sha’aam Valkenburg
We bezochten in 2023 diverse restaurants met een keuken die zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten (Syrië en Libanon). Sha’aam in Valkenburg maakte de meeste indruk. Het Syrische echtpaar dat vluchtte voor de burgeroorlog verhuisde met het restaurant van Nijswiller naar Valkenburg. Zowel de vleesgerechten als de vegetarische gerechten kwamen smaakvol en mooi gekruid op het bord.
Kantien van Tous, Kerkrade
Toussaint Claessens is met zijn Kantien van Tous terug van weggeweest aan de Markt in Kerkrade. Nieuw pand, nieuwe start, maar met de oude meester zelf achter het fornuis. Tous is als vanouds van de krachtige smaken en de volle sauzen. We herinneren ons met name zijn bisque, een voortreffelijk schaaldierensoep, getrokken van de karkassen van kreeften en andere schaaldieren en met gulle hand voorzien van Hollandse garnalen.
Waar in Limburg kun je goed eten voor een eerlijke prijs? Culinair verslaggevers Ron Langenveld en Frank Benneker bezochten het afgelopen jaar van noord tot zuid nieuwe restaurants en bistro’s. Zij zetten de tien beste nieuwkomers voor u op een rij.
Sober, Tegelen
Lokaal, biologisch en seizoensgebonden is de insteek bij restaurant Sober in Tegelen. Het jaargetijde en de chef dicteren wat hier op tafel komt. Laat je verrassen door smakelijke amuses en gerechten met verantwoorde vis en lokaal wild, of door een klassiek dessert als omelette sibérienne: een ijstaartje omgeven met Italiaanse meringue.
Tasty Thai, Maastricht
Tasty Thai verhuisde naar een nieuwe locatie aan de Rechtstraat in Maastricht. We aten er een authentieke Thaise maaltijd. Dat kon onze oorspronkelijk uit Thailand afkomstige tafelgast bevestigen. Wij werden enthousiast van de menusectie Eat Like Thai. Aanrader: phad krapow moo boo laan kai dow, een gerecht van gehakt, rijst, vissaus, Thaise basilicum en chilipepers.
Bistrot-bar De Etalage, Geleen
Matthijs Jansen nam ontslag bij Château Neercanne om in een voormalige herenmodewinkel in Geleen zijn droom te verwezenlijken. Zijn bistrot-bar is een smakelijke verrassing. Met naast bistrot-klassiekers als steak tartaar en oesters, ook culinair verfijnde gerechten als zwezerik met gekarameliseerde ui, of slibtong met gebrande mossel.
Nodi, Roermond
Restaurant Nodi in het Roermondse hotel Valies biedt een combinatie van de Italiaanse en Californische keuken. Wij kregen er vooral een Italiaans gevoel bij. Alle aspecten van de cucino Italiano kwamen pico bello op ons bord: van antipasti, pizza, pasta tot de hoofdgerechten. Ondoenlijk om een favoriet aan te wijzen, maar we doen een poging: de zeebaars in een romige botersaus met Japanse ponzu-dressing en sojasaus.
La Fabrique, Roermond
La Fabrique in Weerstand (het voormalige Philipsterrein in Roermond) is een borrelzaak waar je misschien niet meteen naartoe gaat om te tafelen. Je kunt er echter wel degelijk goed eten. Onder het genot van een glas bier, wijn of cocktail werden wij verrast door het hoge niveau van de bar bites die hier worden geserveerd. Daaruit blijkt ook een voorliefde voor de Aziatische keuken. Voor de saté zouden we er zo weer gaan eten, de pindasaus was voortreffelijk.
Madame Georgette, Venlo
Bij Madame Georgette waan je je even in Parijs. Met een grote foto van de Eiffeltoren aan de muur, Franse chansons op de achtergrond en een uitbundig ‘bonjour’ van de gastvrouw bij binnenkomst. En met bijbehorende gerechten uit de Franse keuken natuurlijk, zoals escargots, uiensoep en boeuf bourguignon. Daarmee zorgen zowel smaak als ambiance voor een bijzondere wisselwerking en een heus ‘Frankrijk-gevoel’.
G1, Heerlen
Heerlen heeft met G1 een nieuwe restobar, al lijkt deze in veel opzichten op het bekende Smaak & Vermaak van dezelfde ondernemer. Shared dining is het concept, en dat is hier gelukkig geen dekmantel om te veel geld voor te kleine porties te rekenen. We werden er culinair verrast. De in knoflook gebakken scampi met een crème van chorizo was misschien wel het beste gerecht dat we het afgelopen jaar gegeten hebben.
Brasserie LUS, Linne
In een prachtig verbouwd pand aan het water in Linne zit het nieuwe restaurant Lus. Met een kaart die reikt van Frans klassiek tot Aziatisch. Pompoensoep, wild en Hollandse garnalen dus, maar ook kipsaté, rode poon of poké bowl crispy chicken. We herinneren ons met name de uitzonderlijk smakelijke tounedos en de hertenfilet, zo mals dat kauwen bijna overbodig was.
Sha’aam Valkenburg
We bezochten in 2023 diverse restaurants met een keuken die zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten (Syrië en Libanon). Sha’aam in Valkenburg maakte de meeste indruk. Het Syrische echtpaar dat vluchtte voor de burgeroorlog verhuisde met het restaurant van Nijswiller naar Valkenburg. Zowel de vleesgerechten als de vegetarische gerechten kwamen smaakvol en mooi gekruid op het bord.
Kantien van Tous, Kerkrade
Toussaint Claessens is met zijn Kantien van Tous terug van weggeweest aan de Markt in Kerkrade. Nieuw pand, nieuwe start, maar met de oude meester zelf achter het fornuis. Tous is als vanouds van de krachtige smaken en de volle sauzen. We herinneren ons met name zijn bisque, een voortreffelijk schaaldierensoep, getrokken van de karkassen van kreeften en andere schaaldieren en met gulle hand voorzien van Hollandse garnalen.
Deel dit bericht: