terug

Gluren door het raam van nieuwe brasserie Lus in Linne hoeft vanaf maandag niet meer

Brasserie Lus

Bron: De Limburger

De bouwval op de hoek van de Schoorweg in Linne is in iets meer dan een jaar omgebouwd tot het droomrestaurant van Bas Suntjens en Tim Neijnens. Over belangstelling vooraf hebben de jonge ondernemers niet te klagen gehad.

De Lus van Linne is een grote Maasmeander die als een U-vorm in het landschap ligt. Precies waar de bocht van de Maasarm begint, lag jarenlang een oud woonhuis. Ietwat vervallen, er was al jaren amper onderhoud aan gepleegd. Toen de bewoners in 2019 het pand te koop zetten, werd Bas Suntjens (30) door zijn in Linne woonachtige oom geattendeerd op de woning en vooral de locatie. Bas was samen met zijn partner Tim Neijnens (30) op dat moment succesvol uitbater van café Bie de Tied in Kelpen-Oler. De jonge ondernemers hadden echter een nieuwe uitdaging nodig. En die kregen ze.

Balans
Het caféleven brak Bas en Tim steeds meer op. „De balans tussen werk en privé was er eigenlijk niet”, vertelt Tim. „Hoewel dat een super mooie tijd is geweest, ben ik mezelf daarin best wel tegengekomen. Begon je om 11.00 uur in de ochtend en dan ging het de hele dag door. En ’s avonds kwam de jeugd nog even binnen. En de volgende dag weer hetzelfde verhaal. In het begin is dat allemaal leuk en spannend, maar op een gegeven moment werkte dat voor mij niet meer.”
Toen corona de horeca tot volledige stilstand bracht, was dat wel een eyeopener voor Bas en Tim. Zij waren op dat moment al bezig met hun droom, een restaurant in Linne. Na de noodzakelijke vergunningstrajecten, bouwtekeningen, financiering, afspraken met aannemers, kon vorig jaar gestart worden met het project. De woning aan de Schoorweg ging tegen de vlakte vanwege de bouwvallige staat. Van de grond af werd gebouwd aan wat vanaf maandag nu als Brasserie Lus wordt geopend.

Tijdens een rondleiding blijkt dat de tekening van de architect aardig is vertaald naar de praktijk. De gedachte om de omgeving en de historie in het restaurant te verwerken, is uitgewerkt in kleur en materiaalgebruik. Van de grindkiezels in de vloer tot de Maaskeien die als menukaarthouder op de tafels staan. „Die hebben we zelf nog gezocht en bewerkt,” vertelt Bas.


Straatman
Maar ook van de historie van de plek waar Lus nu staat, is dankbaar gebruikgemaakt. Bas kwam erachter dat het woonhuis ooit eigendom was van Frans Straatman, industrieel ondernemer en wethouder. Contact met nazaten leverde een schat aan informatie op die bijvoorbeeld gebruikt is op de menukaart. Die is opgesteld als een oude rekening en de prijzen zijn in het handschrift van Straatman opgeschreven. Zelfs zijn nagebootste handtekening ontbreekt niet.

Het geeft aan hoe Bas en Tim begaan zijn met Linne en omgeving. Het afgelopen jaar kwamen al veel mensen uit het dorp langs om het project te bekijken. Veel nieuwsgierige passanten, het restaurant ligt aan een populaire fietsroute, kijken dagelijks door de grote ramen naar binnen. „Lus is een beetje een ode aan de omgeving”, zegt Tim. „En het is zoals wij zijn. Hier geen sushi of tapas maar streekproducten uit Limburg. Ik ben blij dat we nu echt open kunnen.”



Deel dit bericht: