terug

Hoe worden we gezond oud?

KBO Maaskernen

Steeds meer mensen in Nederland worden oud. De vraag “hoe je zo gezond mogelijk oud kunt worden”, wordt dus steeds belangrijker. Zo is er veel gezondheidswinst te behalen wanneer voorkomen wordt dat ouderen geïsoleerd raken door eenzaamheid, verlies of rouw. Belangrijk is daarbij dat ouderen met elkaar praten over wat ze meemaken bij het ouder worden. Wij hebben de heer Roel Hekking uitgenodigd om een presentatie (lezing) te verzorgen waarin de vraag centraal staat hoe we zo gezond mogelijk oud kunnen worden. Hij zal ons daartoe handreikingen aanbieden. Daarbij zal hij alle aspecten betrekken die bij het leven horen: het lichamelijke, het sociale, het geestelijke en het spirituele. Zijn verhaal wordt doorspekt met voorbeelden uit het dagelijks leven. Ook wordt u uitgenodigd om vragen te stellen en in discussie te gaan.

De heer Roel Hekking is afgestudeerd aan de Theologische faculteit in Tilburg en is opgeleid tot gestalttherapeut. Hij werkte jaren als wijkpastor en rouwtherapeut in Eindhoven en was geestelijk verzorger binnen “De Zorggroep Venlo” voor cliënten met somatische en psychogeriatrische aandoeningen en hun mantelzorgers. Hij werkte ook in het hospice Mariaweide in Venlo. De heer Roel Hekking geeft nu o.a. trainingen optimale dementiezorg en palliatieve zorg onder andere binnen het Landelijk Dementie Programma in Noord- en Midden-Limburg

Mentale gezondheid bestaat uit vier componenten (bron: Trimbosinstituut):
1) Persoonlijke component : Mentale vaardigheden, een positief zelfbeeld, tevredenheid, je goed voelen, persoonlijke ontwikkeling, doelbewust leven, in balans zijn en positieve levenshouding.
2) Sociale component : Erbij horen en meedoen, sociaal functioneren en empathie (inlevingsvermogen).
3) Functionele component : Persoonlijke grenzen stellen, persoonlijke hulpbronnen, dagelijks functioneren en actieve houding.
4) Perceptieve (waarneming) component : Het denkbeeld over mentale gezondheid, de eigenschappen van het concept en de afwezigheid van psychische klachten.

Alle senioren van de Gemeente Maasgouw zijn welkom. Deelname: Gratis. Woensdag 15 mei 2024 aanvang 14.00 uur in de “Spil”, Suikerdoossingel 55, Maasbracht.

Aanmelden voor 8 mei bij: Theo Hendrix 0475-462219 of via mail trjhendrix@outlook.com bij Piet Leijendeckers 0475572313 of via mail piet-leijendeckers@outlook.com .


Deel dit bericht: