terug

Parochienieuws

Parochiekerk H. Martinus Linne

Pastoor: L. Creemers Kerkplein 2 6051 DT Maasbracht
Tel: 468250 b.g.g. in dringende gevallen: Mob: 06-55735772
e-mail: pastoor@rafael-parochie.nl

Op onderstaande site van de Parochiefederatie kunt u wekelijks een uitgebreide Nieuwsbrief lezen: http://rafael-parochie.nl
Kerkbijdrage, misstipendia, giften: Rekeningnummer H. Martinus Linne:
NL30 RABO 0129301388
 


OPGEVEN VAN MISINTENTIES
Minstens 3 weken van tevoren als volgt opgeven: een briefje met de voornaam en naam voor wie de intentie bestemd is en de datum met €. 30,- (weekend en feestdagen) in envelop inleveren bij: mevrouw G. Schuren (Grotestraat 33) of bij Mw. M. Goossen (Gelreplein 30).


LITURGISCHE KALENDER
Zaterdag 16 maart: 5e zondag van de Vasten
19.15u: Dameskoor
Gest Jrd Leo Zillekens en Katrien Timmermans ~ Overleden ouders Schlicher-Luyben en de kinderen Adriaan en Carla en voor overleden ouders ter Horst-Heezen ~ Jrd Corrie Smeets-Verwijlen, Thieu Smeets (verjaardag) en overleden ouders Verwijlen en Smeets
Kerkdeurcollecte Vastenactie
Zondag 24 maart: Palm- en Passiezondag
09.30u: H. Mis in Brachterbeek
11.00u: H. Mis in Maasbracht met zegening van de Palmpasen van de communicantjes


DOOPSEL
Op zondag 10 maart werden in de Martinuskerk in Linne Aleksander Gorecki en zijn zusje Laura Gorecka van de Welterstraat in Linne door het sacrament van het doopsel aangenomen als kinderen van God en opgenomen in onze Kerkgemeenschap. Wij heten hen van harte welkom! We feliciteren niet alleen de kinderen, maar ook de ouders en wensen hun veel geloof, hoop en liefde toe.


DE PLAATSVERVANGER
In het leven van Jezus neemt het kruis neemt een centrale plaats in, maar doet het dat ook niet in ons eigen leven? Laten we eens rustig het hele leed van de wereld aan ons voorbijtrekken; het bekende leed, maar ook de stille pijn; het huilen van een kind, de honger van miljoenen mensen, de absurditeit van steeds nieuwe oorlogen. Er is de onuitsprekelijke pijn van eenmaal beloofde, maar verbroken huwelijkstrouw, de onbarmhartige concurrentiestrijd, het gekrenkt worden van arme en weerloze mensen, de uitzichtloosheid van ongeneeslijke ziekten de ontroostbaarheid over het verlies van een dierbare, de gevolgen van een verkeersongeval en een vliegtuigramp, van een aardbeving, een vulkaanuitbarsting of een overstroming.

Overal in de wereld ontmoeten we het kruis. En overal daar is de gekruisigde Christus aanwezig. Want er is niets wat ook Hij niet heeft doorgemaakt: een arrestatie zonder reden, de laffe vlucht van zijn vrienden, het verraad van iemand uit zijn eigen kring, onmenselijke verhoren en gruwelijke folteringen, de mishandeling van een weerloze. Hij werd het slachtoffer van het politiek gekonkel tussen Romeinen en Joden. Hij werd vals beschuldigd, bespot en bespuwd. Bij zijn kruis stonden de ramptoeristen: een groep op sensatiebeluste toeschouwers. Jezus, een rechtvaardige, iemand in wie de rechter geen schuld kon ontdekken, werd het slachtoffer van geweld en brutaliteit.

Alle eeuwen door hebben mensen zich in Christus herkend. In Jezus zagen ze Iemand die hun leed gedeeld had. En dat heeft hun kracht gegeven om hun eigen kruis te dragen. Het kruis van de Heer heeft talloze gelovigen geduld en moed gegeven om hun eigen pijn en het hun aangedane onrecht geduldig te dragen en zelfs te overwinnen.

Waarom? Omdat het kruis niet enkele een teken van lijden en dood is, maar ook een symbool van overwinning. Het heeft lang geduurd, ook voor de christenen, vóór men het kruis als een zegeteken kon zien. De idee dat het kruis een martelwerktuig was heeft dit lange tijd verhinderd. Tot men meer en beter ging inzien dat het tegelijk ook een teken van verheerlijking en verrijzenis, een teken van verlossing was. Zo kwam men ertoe het kruis te versieren met kostbare edelstenen, als symbool van de zege van Christus over de dood, of om het voor te stellen met de beeltenis van de verrezen Christus. Maar we kennen ook het eenvoudige kruis in de huiskamer, het veldkruis langs de moeizame weg door het leven, het kruis in de handen van een stervende.

Overal ontmoeten we het teken van het kruis en we hebben dat ook nodig om de volle werkelijkheid van
ons menselijk bestaan te kunnen zien en aanvaarden, om duidelijk voor ogen te houden dat onze wereld vol is van schuld en droefheid, van troosteloosheid en pijn. Het kruis geeft ons niet alleen een realistisch beeld van het kwaad en het leed in de wereld, maar het wijst ons ook op de bevrijding uit smart en dood. Jezus is immers aan het kruis, plaatsvervangend voor ons allemaal, gestorven. Maar aan datzelfde kruis heeft Hij eveneens plaatsvervangend voor ons allemaal, het lijden en de dood overwonnen.

Veel beter dat de geleerdste woorden maakt het teken van het kruis ons duidelijk wie Jezus is en wat Hij voor ons wil zijn. Het lijden en de dood zijn immers in de wereld gekomen als gevolg van de zonde, de zonde waarin wij allemaal delen, de zonde die wij allen bedrijven. Eigenlijk zijn wij ter dood veroordeelden omwille van de zonde. Wij allen moeten de zondedood sterven. Maar Jezus heeft als de zondeloze Zoon van God, onze zonden, onze dood op zich genomen. Hij liet zich vonnissen en terechtstellen in onze plaats. Dat deed Hij uit liefde voor ons, om ons te verlossen. Daarom is zijn dood op het kruis geen zondedood, maar een liefdesdood, een heilbrengende dood, een dood die leidt naar het ware leven.

Pastoor L. Creemers


UITNODIGING
Misschien herinnert u zich nog dat de iconen van onze parochiepatroon, de aartsengel Rafaël, gemaakt werden in "Atelier Hüsstege" in Linne. Op zaterdag 6 april en zaterdag 4 mei aanstaande om 15.00 uur verzorgt atelier Hüsstege een lezing over iconen rond Pasen. U kunt zich aanmelden op transfiguratie@hotmail.com of via telefoonnummer 0475 - 261162. De toegang is gratis. Het atelier bevindt zich aan de Molenweg 8 te Linne en is vanaf 14.00 uur tot 17.00 uur geopend en ook op afspraak.


GRATIS ABONNEMENT OP DE WEKELIJKSE DIGITALE NIEUWSBRIEF
Wenst u wekelijks de gratis digitale Nieuwsbrief van de Parochiefederatie te ontvangen, dan kunt u zich daarvoor aanmelden op dit mailadres: info@rafael-parochie.nl


Deel dit bericht: